Vyhľadať
Close this search box.

Ženy v IT

Na gymnáziu na seminári z informatiky sa ma učiteľ spýtal, na ktorú VŠ chcem ísť. Spomenul mi FIIT. No a zhodou niekoľkých ďalších okolností sa stalo, že som tu a študujem odbor počítačové inžinierstvo :). Rozhodne som sem nešla kvôli tomu, že by som sa od detstva venovala programovaniu, alebo že by som si namiesto kociek stavala počítače – to sa nedialo. Na FIIT som sa dozvedela v čom to je, že keď zapnem gombík na počítači, zrazu sa na monitore ukážu nejaké písmenká, naštartuje sa operačný systém a o chvíľu môžem pomocou ďalších vstupov ovládať, čo počítač robí. Pomerne rýchlo som zistila, čo ma baví a čomu sa chcem venovať.

Počas piatich rokov som sa z tejto oblasti dozvedela mnoho informácií, niektoré veľmi zaujímavé a praktické, niektoré nezaujímavé (ale že vraj potrebné). Na FIIT ma už v prvom ročníku prekvapil prístup zamestnancov k študentom. Podľa mojich skúsenosti je väčšina pedagógov a zamestnancov študijného oddelenia veľmi ústretová a najmä na mňa, ako na študenta, pozerali ako na osobnosť, nie ako na študenta s číslom 47969. Čo sa týka spolužiakov, je to ako všade inde – človek si rozhodne nájde svoju partiu ľudí (aj keď tuto na FIIT najmä spolužiakov-mužov :)). Mimochodom, na internátoch STU funguje taktiež skvelá partia ľudí – občianske združenie Ynet (združujúce najmä študentov FEI a FIIT), v ktorom som získala mnoho skúseností ohľadom budovania a správy počítačových sietí. Aktuálne popri škole (aj vďaka nej) pracujem v odbore.

Podľa môjho názoru je FIIT výborná v tom, že keď sa chce človek seriózne venovať nejakému (aj vlastnému projektu), pedagógovia mu umožnia projekt realizovať. Na druhej strane, pokiaľ študent na to, aby pracoval vyžaduje dohľad nad tým, čo robí a kedy robí, FIIT preňho zrejme nebude vhodná škola. Z môjho pohľadu je FIIT dobrá škola, ktorá má svoje nedostatky, no stále sa zlepšuje. A rozhodne ju môžu zlepšovať aj študenti. A áno, odporučila by som ju aj iným študentom (samozrejme závisí to od toho, čo daní študenti hľadajú).